FokusKinas tidskrift

Välkommen till en ny FokusKina nummer 1 2019!

omslag 1 190001

Du har säkert redan lagt märke till att FokusKina har fått ett lite nytt utseende. Efter fem år med samma form tyckte styrelsen det var tid för förändring och förnyelse. Vi tar gärna emot synpunkter och du finner mejladressen längst ned på denna sida. Den nya formen har inneburit att det saknas några av våra fasta inslag, men de återkommer i nästa nummer. Då blir det återigen en Matbrigad som recenserar kinarestauranger, en språkspalt för den som önskar lite lätt kinesisk läsning samt fler utdrag och bokrecensioner.

Vi inleder årets första nummer med tre artiklar om Xinjiang som bildar ett slags minitema. De syftar till att bredda kunskapen om den idag så aktuella regionen. Temat börjar med en översikt av Xinjiangs historia från mitten av 1700-talet då Xinjiang definitivt blev en del av det landimperium som behärskades av Qingdynastin (1644-1911). Landsdelen är idag tätare knutet till övriga delar av Kina än någonsin. Det är vår förhoppning att denna artikel samt de två skrivna av Ingvar Svanberg och Patrick Hällzon skall belysa olika aspekter av Xinjiangs och uigurernas historia. Ingvar Svanberg skriver om det folk som en gång bodde kring sjön Lop Nor. Här var Sven Hedin flera gånger för att kartlägga Tarimfloden och Lop Nor och söka lösningen på gåtan om den vandrande sjön. Patrick Hällzon skriver om manuskript som handlar om uigurisk medicin och som finns bevarade i svenska samlingar.  Han slår ett slag för betydelsen av svenska och utländska arkiv för att tillgängliggöra och tillhandahålla material om uigurernas historia.

Kina är fullt av spännande miljöer som bäst låter sig beskrivas med en bild. Vi startar ett nytt återkommande inslag där vi låter en bild tala över ett helt uppslag. Denna gång har Per Camenius valt bilden från Shanghai.

Erik Mo Welins tema i detta nummer är utopiernas historia i den kinesiska tänkandet alltifrån de första raderna i Sångernas bok, Shijing, till de mer storslagna visionerna om Datong hos Kang Youwei. Och då i synnerhet Tao Yuanmings kända skildring i Persikoblomkällan om fiskaren Wulings upptäckt av den lyckliga folket i grottan i persoikoblomskogen, ”en evigt ofullbordad utopisk möjlighet svävande utanför tid och rum”.

red 1 190001

Allt du vill veta om kinesisk alkohol förklarar Ludvig Sääf. Kinesisk alkohol är en kulturell företeelse och ett naturligt och nödvändigt komplement tillsammans med den lokala maten. Det blir inte bara den mer välkända baijiu och hur den jäses utan också risvin och sprit som medicin i dess olika varianter och smaker.

 

Johan Nildén tar oss med till e-sportens värld av spel, pengar och social interaktion på nätet. Ett nytt sätt att tävla i datorspelsform som spritt sig som en löpeld bland kinesiska ungdomar och som leder till att supportrarna på olika sätt fostras in i en transnationell gemenskap av spelare och/eller supportrar.

Njut av de vackra bilderna på Sampanerna från Kanton som är något så ovanligt som en bokrecension i bildformat. Den som vill laga kinesisk mat kan prova på sjuden fisk i sötsur sås, och ordspråket handlar om vikten av att hålla sitt ord, båda från Christina Nygrens penna. Missa inte utställningen om kinesisk teater som pågår på Dansmuseet i Stockholm till den 31 augusti. Den ger dels en möjlighet att se museets vackra föremål, dels en koncentrerad inblick i både flydda och levande traditioner.

Spännande och intressant läsning önskar redaktörerna.

Johan Fresk och Christina Nygren
redaktionen@fokuskina.se

innehall 1 190001

Innehållsförteckning från FokusKina #1 2019

————————————————————

bilaga0001

Föreningen FokusKinas tidskrift (f.d. Kinarapport) vänder sig till alla som är intresserade av Kina. Detta är den enda tidskrift i Sverige som fokuserar på Kina och många av Sveriges mest Kinakunniga skribenter medverkar. Tidskriften är en skattkammare fylld med information, kunskap och insikt om vad som händer i Kina idag, och om den gamla kultur och tradition som dagens explosiva utveckling bygger på.

Föreningen FokusKinas tidskrift speglar de stora politiska, ekonomiska, sociala och kulturella förändringar som sker i dagens Kina. Aktuella analyser varvas med tillbakablickande artiklar som lyfter fram delar av en lång och fascinerande historia. Här finns texter om historia, arkeologiska fynd, konst, musik, litteratur, politik, samhällets förändringar, adoption och miljöfrågor liksom intervjuer, recensioner och artiklar om matkultur med recept samt en återkommande språkspalt.

Föreningen FokusKinas tidskrift utkommer med fyra nummer per år. #1-3 är på 32-48 sidor, #4 omfattar hela 100 sidor.

Redaktör 1998-2004 var författaren och föreningens tidigare ordförande Cecilia Lindqvist. Hon efterträddes 2004 av Bertil Lundahl, fil.dr. i sinologi och tidigare lärare och forskare vid Institutionen för östasiatiska språk i Lund. Bertil Lundahl avgick 2013 och efterträddes av Peter Söderlund, Uppsala.

I början av 2014 tog Johan Fresk över som redaktör. Till vardags arbetar han som biträdande studierektor och kursadministratör vid ämnet kinesiska på Stockholms universitet. Hans önskan är att göra en tidning som speglar Kina utifrån olika infallsvinklar och som blandar gammalt och nytt, stort och smått, bekant och obekant. Han har själv studerat kinesiska men också turkspråk. För Johan Fresk är det därför naturligt att också Kinas minoriteter skall få plats i tidningen. I takt med Kinas ökande betydelse och inflytande i världen känns det också angeläget för honom att belysa kinesiska kontakter med andra länder och kulturer samt följder och konsekvenser av dessa möten.

Föreningen FokusKinas tidskrift utges med stöd av Statens Kulturråd och är medlem i FSK, Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, är representerad i Kulturtidskriftskatalogen samt deltar i Nätverkstan Ekonomitjänsts kommissionsförsäljning.

Redaktionen

Redaktör Johan Fresk
Ansvarig utgivare Christina Nygren
Redaktionsråd Eva Aggeklint, Per Camenius, Johan Fresk, Si Han, Christina Nygren (sammankallande), Per Wadman och Håkan Wahlquist
e-post: redaktionen@fokuskina.se
Medlemsärenden: medlemsregistret@fokuskina.se
Prenumerationsärenden: prenumerationer@fokuskina.se
Postadress: FokusKina, Box 6071, 102 31 Stockholm

Återförsäljare

Göteborg
Nätverkstan Ekonomitjänst, Heurlins plats
Spättans Antikvariat, Andra Långgatan 49

Karlshamn
Antikvariat Bode Carlshamn, Ronnebygatan 15

Malmö-Lund
Tidskriftsbutiken, Södra Förstadsgatan 18, Malmö

Stockholm
Bokförlaget Tranans butik, Wollmar Yxkullsgatan 5

Sundsvall
Sundsvalls Tobaksaffär, Storgatan 20b

Sunne
Direkten Sunne, Järnvägsgatan 17

Piteå
Kulturtidskrifter, Magnus Norberg, Stapelvägen 5, 944 72 Piteå