Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sverige, Kinavännerna och Folkrepubliken under Mao-eran: framsteget som tolkningsram

23 oktober, 2017 @ 18:00 - 19:30

Röd stjärna över Sverige

Under det svenska sextiotalet lockade det socialistiska Kina många av de som var intresserade av ett radikalt alternativ och en alternativ välfärdsstat bortom Sovjetkommunismen. De svenska Kinavännerna var mycket lojala mot Folkrepubliken och fick beröm i Peking för att de jobbade på så bra med vänskapen mellan det svenska och det kinesiska folket. Men vem bestämde i Svensk-kinesiska vänskapsförbundet under 1960- och 1970-talen – och varför? Och hur såg det komplicerade förhållandet ut mellan Svensk-kinesiska vänskapsförbundet och de svenska sinologerna? Och varför berättade alla resenärer nästan samma historier efter sina resor i Kina? Framförallt under det svenska sjuttiotalet spelade Svensk-kinesiska vänskapsförbundet en viktig roll i offentligheten när det gällde att bevaka Folkrepublikens image i Sverige, till stor del på grund av ett energiskt ideellt arbete men också på grund av de exklusiva kontakterna med Kina.

Anne Hedén är historiker och journalist och forskar om politiska och sociala rörelser och deras utveckling, och frågan vilka drivkrafter som ligger bakom olika former av politisk verksamhet.

 

Pris: Fri entré för medlemmar i FokusKina, övriga 60 kr (vuxna) och 30 kr för studerande och ungdom. Biljett köpes på plats och går att reservera i Stadsbibliotekets reception.

 

Detaljer

Datum:
23 oktober, 2017
Tid:
18:00 - 19:30
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, , , , , , , ,

Plats

Uppsala Stadsbibliotek
Svartbäcksgatan 17
Uppsala, Sverige
+ Google Map