Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Konfucius och hans historiska roller

februari 19 @ 18:00 - 19:30

Confucius_the_scholar

Konfucius och konfucianismen stod under två tusen år i centrum för kulturen i det kinesiska kejsardömet. Men när Kina slog in på moderniseringens väg, ansågs konfucianismen oförenlig med den moderna tidens krav. Nu har Kina återtagit sin plats i världen som ekonomisk och politisk stormakt, och då vänder sig många kineser åter till kulturarvet och konfucianismen. Ett vanligt motiv är att man vill förankra sin identitet i den gamla kulturen, som man känner stolthet över, och politiskt söker Kinas ledning legitimation i det konfucianska arvet.

Konfucius gav form åt tankar om människan, samhället och världen vilka lever sitt eget liv bortom det historiska sammanhang i vilket de föddes och de ideologiska roller de kreerat under århundradenas lopp. Torbjörn Lodén berättar i detta föredrag om Konfucius och om de roller som han och hans tankar spelat i Kinas historia från äldsta tid och fram till idag.

 

Torbjörn Lodén

Torbjörn Lodén är professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet med kinesisk idéhistoria som huvudintresse. 2016 gav han ut boken Konfucius samtal.

 

Plats: Uppsala stadsbibliotek, Mallas sal (Nya hörsalen), Svartbäcksgatan 17.

Pris: Fri entré för medlemmar i FokusKina, övriga 60 kr (vuxna) och 30 kr för studerande och ungdom. Biljett köpes på plats, reservera gärna biljett i Stadsbibliotekets reception. I samarbete med Uppsala stadsbibliotek.

Välkomna!

Detaljer

Datum:
februari 19
Tid:
18:00 - 19:30
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, , , ,

Plats

Uppsala Stadsbibliotek
Svartbäcksgatan 17
Uppsala, Sverige
+ Google Map