Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kina och Trumps USA

6 mars, 2017 @ 18:00 - 19:30

80 kr
china_us_01

Medverkan av Ginna Lindberg, utrikeschef på Dagens Eko, Sveriges radio, Börje Ljunggren, tidigare Sveriges Kinaambassadör och författare, Torbjörn Lodén, professor emeritus i Kinas språk och kultur och Gunnar Lassinantti, ABF Stockholm, samtalsledare.

Världen går knappast att känna igen! USA styrs av Donald Trump, en omstörtande president som vill sätta ”America first” och säga nej till den liberala världsordning som USA skapat. Upp till försvar för globaliseringen står samtidigt det kinesiska kommunistpartiets ledare och Kinas president Xi Jinping. På årets Davosmöte med den globala finanseliten förklarade han att det inte var rätt att skylla världens alla problem på globaliseringen och att protektionismen var ”som att låsa in sig i ett mörkt rum. Inte bara blåst och regn stängdes ute, utan också ljus och luft”.

Hur kommer relationerna mellan dessa båda supermakter att utvecklas med Donald Trump som USA:s president? Tonfallet mellan ländernas ledare har skärpts efter det amerikanska presidentskiftet, och Kina provocerats av Trumps kontakter med Taiwan. På det ekonomiska området menar Trump att Kinas utveckling skett på USA:s bekostnad och hotar med handelskris. Hur kommer Trump att hävda USA:s intressen i Östasien mot ett Kina som uppträder med allt större säkerhets- och utrikespolitiskt självförtroende, inte minst i Sydkinesiska havet? Trumps hot att lämna internationella avtal, som klimatavtalet, ger Kina nytt utrymme som multilateral aktör på världsscenen. Osäkerheten i världen tilltar.

Entré 80 kr, 60 kr för medlemmar i Svensk-kinesiska föreningen.

Detaljer

Datum:
6 mars, 2017
Tid:
18:00 - 19:30
Pris:
80 kr
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, , ,

Plats

ABF-huset Stockholm
Sveavägen 41
Stockholm, 11183
+ Google Map
Telefon:
08-453 41 00
Webbplats:
http://abfstockholm.se