Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

I revolutionens Peking – intriger, drömmar, stormaktsspel

24 oktober, 2018 @ 18:30 - 19:30

Omslag_i-revolutionen-2-600x817

Med början 1966 går miljoner kinesiska ungdomar till storms mot alla makthavare, politiker, professorer, lärare och höga ämbetsmän. De skymfas och misshandlas. Kulturföremål, tempel, konstverk och byggnader förstörs. De fanatiska ungdomarna ska sprida revolutionen, ordförande Mao Zedongs lära och förgöra feodala kvarlevor.

Författaren Örjan Berner var på plats under den av Mao styrda kulturrevolutionen. Han tillhörde ”de främmande djävlarna” som bevittnade våldsparoxysmen, och sökte genomskåda intrigerna kring ordföranden Mao i skuggan av hotet från de revolutionära massorna. I sin bok ”I revolutionens Peking” skildrar Örjan en stängd värld som blev skådeplats för ett blodigt trauma för det kinesiska folket och en mytomspunnen drömbild för västvärldens intellektuella. Samtidigt svävar hotet om ett kärnvapenkrig över landet. Strider rasar vid gränserna mellan Kina och det sovjetiska imperiet, och Vietnamkriget utvidgas till hela Indokina. Mao, Nixon och makthavarna i Kreml flyttar pjäserna på det globala schackbrädet i ett dramatiskt stormaktsspel.

 

Örjan Berner tjänstgjorde på den svenska ambassaden i Peking under en tid som förändrade världshistorien. I sin bok förmedlar han sina intryck och kunskaper om Kina och Mao, den ledare i världshistorien med flest liv på sitt samvete. Ett slutkapitel anknyter till dagens Kina, dess snabba ekonomiska expansion, hårda repression och globala makttillväxt under Xi Jinpings välde.

 

Entréavgift är 80 kr. Fri entré för alla medlemmar i FokusKina samt för gymnasie- och universitetsstuderande.

Lokal är ABF-huset, Sveavägen 41

 

Arrangemangen i Stockholm sker i samarbete med
abf logo

Detaljer

Datum:
24 oktober, 2018
Tid:
18:30 - 19:30
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, , , , ,

Plats

ABF-huset Stockholm
Sveavägen 41
Stockholm, 11183
+ Google Map
Telefon:
08-453 41 00
Webbplats:
http://abfstockholm.se