Stekta tofubollar, Spenat med sesamfrön och Selleri marinerad i risvin

Av Christina Nygren  FokusKina #3 2019

Sedan länge finns en tradition av att äta vegetarisk och vegansk mat i Kina, dels genom buddhistiska och taoistiska munkars mathållning och dels i den folkliga traditionen där man gärna avstod från kött, fisk och fågel den 1:a och 15:e dagen i månaden. Det har också varit vanligt att man äter vegetariskt eller veganskt dagen före den viktiga kinesiska nyårsfesten. Därför finns det ett stort utbud av vegetarisk och vegansk mat i det kinesiska köket.

tofu0001

STEKTA TOFUBULLAR

En läcker vegetarisk rätt där tofubullarna är gyllenbruna och krispiga på ytan och smakfullt mjuka inuti.

Ingredienser

3–4 hg mjuk tofu
2 små morötter
100 g lotusrot, helst färsk men finns även på burk
1/2 tsk salt
2 tsk finhackad färsk ingefära
3 1/2 msk majsstärkelse
Sichuanpepparsalt efter smak
2 dl jordnötsolja

Sås:

2 tsk sesamolja
2 tsk risvin eller torr sherry
salt
3 tsk majsstärkelse utrörd i lite vatten
1/2 tsk finhackad ingefära
1 1/2 dl grönsaksbuljong
1/2 tesked mald chilipeppar (kan uteslutas)

Så här gör du:

1.Mosa tofun med en gaffel och lägg i en liten kastrull. Skala lotusroten om den är färsk, den konserverade är redan skalad och skivad. Skölj och hacka grovt .

2.Koka upp vatten i en gryta. Lägg i de hackade morötterna och lotusrötterna och blanchera i 2-3 minuter. Ta upp och låt kallna.

3.Blanda morötterna och lotusrötterna med den mosade tofun till en färs, tillsätt salt, den finhackade ingefäran och majsstärkelsen.

4.Hetta upp olja, helst i en wok annars i en stekpanna. Forma färsen till små bullar med händerna. Fritera bullarna i den heta oljan tills de blir gyllenbruna och krispiga på utsidan. Lägg upp på ett fat och dofta över Sichuanpepparsalt.

5.För såsen: Hetta upp sesamoljan i en annan wok eller panna och tillsätt ingefära och chilipeppar. När den börjar dofta, tillsätt grönsaksbuljongen, en nypa salt och 2 tsk risvin. När det kokat upp, tillsätt majsstärkelsen utrörd i lite vatten och låt tjockna. Häll såsen över tofubullarna och servera.

 

spenat0001

SPENAT MED SESAMFRÖN

Ingredienser

4–5 hg spenat
2 tsk sesamfrön
1/2 tsk salt
1 tsk sesamolja

Så här gör du:

1.Rensa spenaten och ta bort hårda stammar. Skölj och skär i ca 5 cm stora bitar.

2.Lägg sesamfröna i en wok eller stekpanna och rosta dem lätt på låg värme. Rör hela tiden tills de är krispiga, doftande och gyllene. Lägg åt sidan.

3.Koka upp vatten i en gryta och blanchera spenaten i någon minut. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag, lägg på en tallrik och låt kallna. Var noga med att sprida ut spenaten väl för att den inte skall förlora färgen.

4.Krama ur överflödigt vatten ur spenaten och lägg upp på serveringsfat. Salta och tillsätt sesamoljan. Strö över de rostade sesamfröna och blanda just före servering så de behåller sin krispighet.

 

selleri

SELLERI MARINERAD I RISVIN

Ingredienser

4–5 stänglar blekselleri
2 tsk risvin
1 msk sesamolja
10 Sicuanpepparkorn
1/4 tsk salt
Några droppar ljus sojasås (kan uteslutas)

Så här gör du:

1.Skölj sellerin och skär den på snedden i ca 7 cm långa stänger. Blanchera i kokande vatten ett par minuter. Ta upp sellerin och skölj i kallt rinnande vatten och lägg den sedan i en skål kallt vatten ett par minuter för att behålla fasthet och fräsch färg. Ta upp sellerin från vattnet, skaka av i ett durkslag och lägg upp på ett serveringsfat.

2.Blanda risvinet med salt och marinera sellerin i minst 10 minuter. Ju la ĥngre den marineras, desto mer smak blir det av risvinet.

3.Just före servering hettas sesamoljan upp tills den börjar ryka. Tillsätt Sichuanpepparkornen och fritera dem tills de blivit rödbruna. Ta bort pepparkornen och häll den heta peppriga oljan över sellerin och tillsätt eventuellt några droppar ljus sojasås, blanda väl.

 

Fler inlägg