Restaurang Hongkongs två ansikten

matbrigadenRestaurang Hong Kong skriver på sin hemsida att den är den första kinesiska restaurangen i Stockholm och öppnades 1963. Här serveras rätter och specialiteter från olika regioner i Kina, som Sichuan, Sydkina/Hongkong liksom Pekingområdet, som till exempel Pekinganka (1 840 kr för fyra personer, beställes 2 dagar i förväg). Lokalen är stor och luftig och särskilt inbjudande under dagtid men de gånger Matbrigaden varit där har det varit glest mellan gästerna under kvällstid.

Vid senaste besöket bad Matbrigaden att få beställa från den ”kinesiska menyn” och fick ett ironiskt svar: ”Kan ni verkligen förstå kinesiska och kinesisk mat?”. När vi insisterade kom kyparen med en annorlunda meny, skriven på kinesiska, svenska och engelska. Där fanns även de kinesiska rätter som vi efterlyst på den ”svenska” menyn. Detta ointresserade förhållningssätt förvånade oss mycket och gjorde oss inte helt positiva till restaurangen och dess tilltal till gästerna. De gäster som vill njuta av mer genuint kinesiskt kök uppmanas därför att begära den ”kinesiska menyn”.

Vid besöket då rätter beställdes från den ”kinesiska” menyn blev Matbrigadens smaklökar, som är inställda på det genuina kinesiska köket, något mer tillfredsställda. Där fanns t.ex. Crispy Duck (195 kr), Biff- och äggsoppa (98 kr), Sötsura revbensspjäll (185 kr), Kung Po-kyckling (185 kr), Stekta jätteräkor (245 kr) samt den efterlängtade Mapo doufu (205 kr).

Grundat på den upprepade nonchalans som visades av serveringspersonalen ger Matbrigaden Restaurang Hong Kong betyget två drakar, även om rätterna som beställdes från den ”kinesiska” matsedeln kunde vara värda en drake till.

skanna30001 skanna10001

 

Fler inlägg