Kinesiskt nyårsfirande med traditionell Kunqu-teater

kunqu20001

 

Godbitar ur ”Pionpaviljongen” (Mudanting) med välkända kinesiska artister:

Jiangyan Jeny Wu och Xiangping Xiao

Den 2 mars kl 18.30 i Oscars Församlingssal, Fredrikshovsgatan 8, Stockholm

Introduktion och innehållspresentation av Christina Nygren


Den 2 mars 2018 infaller Lyktfesten (Yuanxiaojie), vid fullmånen, på den 15e dagen av årets första månad enligt månkalendern. Detta firas med en kunqu-föreställning då Jiangyan Jeny Wu och Xiangping Xiao uppträder med godbitar ur det välkända stycket ”Pionpaviljongen” (Mudanting).

Kunqu är en av Kinas äldsta teaterformer som fortfarande uppförs och har sitt ursprung i landets södra delar för flera hundra år sedan. Med sin finstämda musik och sång och återhållna form fick kunqu främst en plats vid palats och hov och proklamerades av kejsaren som ”normgivande underhållning” under 16-1700-talen.

Mudanting (Pionpaviljongen) är en kärlekshistoria skriven av Tang Xianzu (1550-1616) som lät berättelsen utspela sig i en dröm för att undgå straff för sin förklädda samhällskritik. Stycket är betraktat som ett mäster­verk och har fått stå modell för senare dramatik. Tang Xianzu jämförs ofta med sin samtida Wiliam Shakespeare.

Jiangyan Jeny Wu är en välkänd skådespelerska i jingju- och kunqugenren i Kina. Hon har studerat skådespeleri och scenkonst sedan 8 års ålder och har examen från nationella skolan för traditionell teater i Shanghai och gjort sig berömd, nationellt och internationellt i många ledande roller samt är även välkänd från kinesisk film och teve och från egna teveshower. Jeny Wu är numera bosatt i Sverige.

Xiangping Xiao är även han en välkänd skådespelare i kunqugenren i Kina och medlem av Kinas nationella kunquensemble. Xiangping Xiao utexaminerades 2006 från den nationella skolan för traditionell teater i Shanghai. Han bor sedan ett tag tillbaka i Sverige.

Biljettpris: 100 kr

Biljetter kan köpas eller bokas på följande sätt:

– På plats före föreställningen från kl 17.30 (endast kontanter)

– Swisha till 1232 072 627, glöm inte att ange namn och e-postadress så kommer biljetten elektroniskt

– Boka på <kinaopera5@gmail.com> eller per telefon 0706 66 18 66

Varmt välkomna!

Kunqu0001 (2)

Fler inlägg