En lam sköldpaddas erövring

Talesätt30001

Text Christina Nygren  FokusKinas tidskrift #2 2018

Berättelsen nedan har inspirerat till ett känt idiom, Bo Bie Qian Li – en lam sköldpadda vandrar tusen mil – som prisar uthållighet och idoghet för att nå ett utsatt mål.

För många år sedan bodde sex fålar i ett bergsområde i centrala Kina. En dag bestämde de sig för att lämna platsen och söka sig till ett bättre ställe att bo på. Efter att ha vandrat länge i den omgivande skogen utan att hitta någon riktig väg att följa kunde de inte bestämma sig vart de skulle gå. Plötsligt hörde de någon som hälsade på dem: ”Hej, god morgon”. Det var en lam sköldpadda som mödosamt kröp längs den slingrande stigen.
– Vart är du på väg? frågade en av hästarna.
– Jag har hört att det finns ett paradis för djur söderut så nu är jag på väg dit, svarade sköldpaddan.
– Vet du var det är? genmälde hästarna.
– Inte exakt, men en eller två tusen mil härifrån, sade sköldpaddan.
– Men om du förflyttar dig så långsamt, tror du att du någonsin kommer att komma fram dit? undrade en av hästarna.
– Ja, så länge jag hela tiden fortsätter att gå, svarade sköldpaddan.

Talesätt20001Efter samtalet fortsatte sköldpaddan sin långa färd medan de sex hästarna vecklade in sig i en upphetsad diskussion om hur de skulle kunna finna en genväg till paradiset.

Den röda hästen föreslog att de skulle gå söderut men den grå hästen ville gå åt väster och den svarta hästen tyckte att det verkade mest lovande att gå österut. De tre övriga fortsatte diskussionen sinsemellan och kunde inte enas om vilken riktning som verkade bäst. Rådslaget fortgick och fortgick i skogen där fålarna hade träffat sköldpaddan.

Under tiden fortsatte sköldpaddan söderut. Efter tre år fann den det sagoomspunna paradiset och slog sig ned där. Men i paradiset kunde sköldpaddan inte finna de sex hästarna som den tidigare mött i skogen. Varje morgon tog den sig upp på en kulle och tittade sökande mot norr i hopp om att få en skymt av hästarna. De dök aldrig upp.

Uttrycket Bo Bir Qian Li används i Kina för att uppmuntra någon som trots dåliga förutsättningar strävar mot sitt mål. I Sverige finns det närbesläktade talesätten ”Trägen vinner” och ”Den vinner som är trägen, den förlorar som ger upp”.

Talesätt10001

Fler inlägg