Bokrecension: Måla kinesiska tecken

bokrec bild0002

Måla kinesiska tecken
Lilly Xie
www.chinlit.se

 

Måla kinesiska tecken, lär om det kinesiska horoskopet och få en smidigare nacke på köpet! Ja, du läste rätt. Det här ingen vanlig målarbok, utan en hybrid som samtidigt berättar om lyckobringande symboler i Kina, det kinesiska horoskopet och om varför tecknet för kärlek saknar sitt hjärta. Du får också veta hur du mjukar upp nacken med en enkel serie huvudrörelser vilka följer streckordningen för det kinesiska tecknet som betyder frukt. Måla själv och sätt upp på väggen eller ge bort sida för sida till nära och kära, eller varför inte hela boken till den som vill ha en annorlunda målarbok.

På senare år har det blivit populärt med målarböcker för vuxna som en del av att hitta mindfulness och varva ned i vardagen. Det finns allt från mandalamönster till bilder från Harry Potters värld som man själv får fylla i. Om man slår ihop det med nyfikenhet på Asien och de kinesiska horoskopdjuren får man boken Måla kinesiska tecken av Lilly Xie. Upplägget är att parallellt med en avkopplande målning få kunskap om just det tecknet man målar. Xie berättar om de olika djurens egenskaper och vilket annat djur som är ens ideala partner. Hon fortsätter med olika företeelser eller små anekdoter för att ytterligare förgylla och göra berättelserna levande så att man känner att man får nosa på en vardag i Kina. För visst ser jag de äldre damerna i parkerna som motionerar och tänjer sina muskler när hon berättar om tecknet för långt liv, Shou. Beskrivningarna är målande så till den grad att jag inte behöver anstränga mig särskilt för att se den livfulla parken med dess hurtiga äldre. Dessvärre finns tecknet man målar samt dess tillhörande beskrivning på olika uppslag. Jag skulle önska att ett uppslag innehöll både tecken och beskrivning så att man kan måla och läsa samtidigt. För hur var det nu, vad betydde det här tecknet jag målar egentligen? Var det långt liv eller dubbel lycka? Och i vilket sammanhang användes det? För att få reda på det måste jag lägga ifrån mig pennorna och vända på sidan jag målar. På baksidan av boken får detta upplägg dock sin förklaring då Xies tanke är att man ska kunna riva loss en sida för att ge bort.

Om man vill lära sig fler kinesiska tecken för att använda till vardags är inte det här rätt bok. När det gäller uttalet av tecknen finns pinyin (ljudskrift) men inga toner. Det går således inte att veta hur man ska uttala ett tecken även om man vet vad det betyder. Dessutom är det så pass ovanliga ord att de knappast används i vardagliga konversationer, med några få undantag så som ”frukt” och ”hund” etc.

Jag har funderat över vilken målgrupp boken är avsedd för och blivit något förbryllad. Det är ingen renodlad barnbok eftersom man måste kunna läsa beskrivningarna. Samtidigt känns den för enkel för att vara en givande och faktaspäckad vuxenbok. Måla kinesiska tecken är således svårplacerad eftersom den inte har något tydligt fack, vilket kanske talar till dess fördel. Den kan passa in lite överallt och gör inte anspråk på att vara vare sig fack- eller barnlitteratur. Den är kravlös och man kan använda den så som man känner för själv. Sätt på någon avslappnande musik, ta fram färger och sätt igång och skapa. Och om man dessutom läser beskrivningarna innan man målar lär man sig något nytt om det kinesiska samhället eller dess kultur. En fin kombination av kunskap och glädje!

Trots att boken för mig är något av en förbryllelse så är den klart värd att köpa. Det är ett facilt pris (80 kronor) med ett matnyttigt budskap vilket gör den perfekt som en gå bort-present eller när man vill ge något mindre. Och till på köpet får man lära sig hur man ska ta hand om sin stela nacke!

Text Emma Håkanson Lundhag