Sichuan – Kinas matmekka med Erik Videgård och Xinya Lu

resor_sichuan_01

Erik Videgård och Xinya Lu lotsar en liten grupp matfantaster på en gastronomisk djupdykning i Sichuans matkultur – är du en av dem? Under 10 dagar får vi lära oss mer om användning och tillverkning av soja, vinäger, tofu, chilibönpasta och många andra ingredienser i sichuanköket. Vi hjälper till att skörda sichuanpeppar, besöker mat- och köksmarknader och äter många spännande rätter på noggrant utvalda restauranger. Vad sägs om bangbangkyckling, dandannudlar, koppärriga kärringens tofu och Sichuans paradrätt: hot pot? Den som vill kommer också att få en snabbkurs i matlagning på Sichuan Higher Institute of Cuisine.

Resans fokus är mat men vi hinner även med att hälsa på pandorna i Bifengxia, besöka den gamla vackra staden Shangli och bo på landsbygden i två nätter för att se odlingar och komma nära vardagen.

Erik Videgård är mångsysslare med titlar som krögare, kock, musikproducent, föreläsare och författare till kokboken Facing Heaven – välkommen till sichuanköket. Intresset för asiatisk och kinesisk matlagning sträcker sig långt tillbaka i tiden, och han har utvecklat flera asiatiska restauranger i Sverige.

Xinya Lu

Xinya Lu

Xinya Lu är kock utbildad i Sichuan. Hon håller matlagningskurser och lagar festmat på olika tillställningar. Det är dock kinesisk husmanskost som ligger henne varmast om hjärtat.

Antalet deltagare är maximerat till 12. Vänta inte för länge med att anmäla dig!

Deteljerat Program

Dag 1 – Avresa med flyg från Stockholm.

Dag 2 – Ankomst till Chengdu Incheckning på hotellet och kort vandring i hotellets närhet. Välkomstmiddag med Hot Pot. Det finns både stark och mild buljong.

Dag 3 – Chengdu Frukost, till Pixian, där Kinas mest berömda chilibönpasta tillverkas. Besök på Sichuan Food Museum. Lunch i Pixian. Se sojatillverkning. Middag på snacksgata i Chengdu. Dandannudlar rekommenderas.

Dag 4 – Chengdu Frukost. Stor lokal matmarknad på förmiddagen. Matlagningskurs på Sichuan Higher Institute of Cuisine både till lunch och middag.

Dag 5 – Chengdu, Shangli Frukost. Templet Zhaojuesi. Vi dricker te på tehuset och äter buddhistisk vegetarisk mat med ”fejkkött”. Efter lunch åker vi till den mysiga gamla staden Shangli. Middag och övernattning i Shangli.

Dag 6 – Shangli, Ya’an, Hanyuan Frukost. Besök i pandareservatet Bifengxia på morgonen. Vandring i vacker ravin för de som vill. Vidare till Hanyuan, berömt för sin sichuanpeppar. Boende i Hanyuan.

Dag 7 – Hanyuan Frukost. Hela dagen i Hanyuan. Plocka sichuanpeppar, se odlingar, hemma-hos-matlagning i familj på landet och andra aktiviteter.

Dag 8 – Hanyuan, Chengdu Frukost. Tillbaka till Chengdu på morgonen. Under dagen ser vi tofu- och vinägertillverkning. Middag på den berömda restaurangen Chen Mapo Doufu – koppärriga kärringens tofu. På kvällen tar de som vill en tur på den livliga gatan Kuan Zhaizi.

Dag 9 – Chengdu Frukost. Dag för egna aktiviteter. Erik och Xinya finns tillgängliga.

Dag 10 – Chengdu Frukost. Besök på marknad för köksutrustning på förmiddagen. Avslutningsmiddag på fin restaurang.

Dag 11 – Hemresa, hemkomst Frukost. Transfer till flygplats. Hemresa med flyg.

Resefakta

Resan arrangeras av Kinalotsen. Medlemspris 26 900:- (ordinarie pris 29 800:-). Flyg med Air China till Chengdu t/r. Tillägg för enkelrum 3 100:- Maximalt 12 deltagare. Detaljerat program finns på http://kinalotsen.se/skfsichuan där resan också kan bokas. Kinalotsen Du kan också boka hos Kinalotsen på telefon 018-122 888. Vid bokning, ange ditt medlemsnummer.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *