Recept: Gong Bao Ji Ding – Kyckling med jordnötter

Gong Bao Ji Ding

Gong Bao Ji Ding

En omtyckt och mycket välkänd maträtt i Kina. Tillredningsmetoden är xiao chao (”liten wok”) där alla ingredienser läggs i woken i tur och ordning. Med kicken från brynt chili, pirret från sichuanpepparn och mild sötsur sås är den en typisk smak- kombination från Sichuan.
För att göra rätten vegetarisk kan man använda sojabitar eller quorn i stället för kyckling.

Recept från Kinarapport #1 2016


Så här gör du
1. Skär kycklingen i små tärningar 1,5-2 cm. Blanda marinaden och lägg i kycklingbitarna tillsammans med 1 msk vatten. Låt marinera medan resten av ingredienserna förbereds.

2. Skala och skiva vitlök och ingefära tunt. Hacka salladslöken så bitarnas storlek matchar kycklingen. Hal- vera chilifrukterna och skrapa bort kärnorna.

3. Blanda såsingredienserna i en bunke.

4. Hetta upp woken på hög värme, häll i olja, chilifrukter och sichuan- peppar och woka tills chilin blivit mörk men inte bränd (ta bort dem från woken om det behövs för att förhindra att de bränns).

5. Lägg snabbt i kycklingen och woka på hög värme under ständig omrörning. Så snart kycklingbitarna lossnar från varandra, tillsätt inge- fära, vitlök och salladslök. Fortsätt woka tills kycklingen är genomstekt.

6. Rör om i såsen och häll ner den i woken under fortsatt omrörning så allt blandas. Så fort såsen har blivit tjock och blank, lägg till jordnötter- na, rör om och servera med ris.

Fler inlägg