Lao Wai – Vegetarisk restaurang med sparsmakad elegans

laowai_02

Den lilla välskötta restaurangen Lao Wai på Luntmakargatan 74 har funnits sedan 1993 och har etablerat sig som ett populärt matställe för såväl lunch som middag. Den enkelt och sobert möblerade matsalen understryker det som är viktigast för en framgångsrik restaurang – läcker och vällagad mat. Alla maträtter är vegetariska och utmärker sig genom noggrant urval och omsorgsfull hantering av råvarorna. Maten innehåller varken ägg eller mjölkprodukter och vid tillagningen används inte glutamat.

Grundinställningen är att de ingredienser som används skall vara lämpade för kinesisk matlagning och inte ersättas av liknande västerländska produkter. Till exempel används asiatisk salladslök och inte purjolök, färsk vitlök och ingefära i stället för pulver och risvin används i stället för sherry. Kryddor köps hela och mals i restaurangen liksom nötter och frön färskrostas i det egna köket. Alla såser tillagas på plats.

Lao Wais matkoncept utgår från kvalitet och färska råvaror och inga konserver används. Ekologisk tofu och sojaprotein utgör grunden för maträtterna tillsammans med grönsaker, färsk och torkad svamp samt ris av hög kvalitet. Endast vegetarisk olja används. Inget tillagas i förväg utan varje rätt tillreds i wok efter beställningen och serveras helt nylagad. Mikrovågsugn används inte för upphettning. Kort sagt – ett respektfullt och omtänksamt förhållande till såväl gästen som råvarorna vilket avspeglar sig i smakrika och aptitliga rätter.

Lunchen, som serveras måndag – fredag mellan kl. 11 och 14, består av en rätt om dagen enligt en fast lunchmeny som varierar mellan jämna och ojämna veckor. För middagen finns en à la cartemeny måndag – lördag mellan kl. 17.30 och 22.00. Köket stänger kl. 21.00. Utbudet på menyn är sparsamt hållet med 4-5 maträtter under varje huvudrubrik: Förrätter, Sojaproteinrätter, Tofurätter, Övriga rätter och Efterrätter. Priserna håller sig runt 90 kr för förrätterna, 210-220 kr för huvudrätterna, med ett par billigare undantag för enklare grönsaksrätter, och 75 kr för desserterna.

laowai_01

Matbrigaden har under årens lopp enskilt och tillsammans frekventerat detta vattenhål i en djungel av kinarestauranger och aldrig blivit besviken. Bland restaurangens Sichuan- och Taiwaninspirerade rätter utmärker sig två favoriter, dels förrätten Liang Ban Ju Ruo Si, shiratakinudlar, sojaprotein, vitlök och koriander som marinerats i en kryddig chililimesås, dels favoriten bland tofurätter med ursprung i Sichuan Ma Po Dou Fu, kryddstark och aromatisk med sojaköttfärs, chilibönsås, vitlök, ingefära, salladslök och sichuanpeppar. Båda kombinerade av ytterst välbalanserade smaker.

Förrätten Liang Ban Ju Ruo Si

Förrätten Liang Ban Ju Ruo Si

Förvånansvärt välsmakande och till förväxling lika sina ickevegetariska motsvarigheter är Hai Xian Dou Fu (”Havets frukter”) och Zi Ran Su Rou (”Biff med kryddstark sås”). ”Havets frukter” tillagas med sojascampi, wakamealger, ostronskivling, grönsaker och mjuk tofu och ger en smaksensation som i stort liknar en rätt som innehåller skaldjur.

Sojascampin har även en textur och ett utseende som gör det svårt att tro att den verkligen inte är bortbytt mot verkliga jätteräkor, och den mjuka tofun kan lätt misstas för att vara äkta vara från havet. ”Biffen” tillreds av sojabönskött, rödlök, vitlök, gröna bönor, chili, kummin och koriander enligt recept från Xi’an. Det mest slående är även här att texturen och smaken på ”köttskivorna” är till förväxling lika verklig biff. Även denna rätt är mycket välsmakande och bär genom inslaget av kummin med sig en anstrykning av mattraditioner som gränsar till Mellanöstern.

Huvudrätterna Hai Xian Dou Fu, Zi Ran Su Rou och Ma Yi Shang Shu

Huvudrätterna Hai Xian Dou Fu, Zi Ran Su Rou och Ma Yi Shang Shu

De Sichuankryddade ”kycklingrätterna” Gong Bao Su Ji och Yu Xiang Su Ji har starkare kryddning än de ovanstående. Främst eftersom de tillagas med torkad och rostad chilipeppar som smaksätter såsen tillsammans med vitlök och ingefära.

Rostade jordnötter, svamp, grönsaker och örter understryker smakerna ytterligare och ger ett omisskännligt drag av mattraditionerna i Sichuanprovinsen.

 

Det gör även Jia Chang Dou Fu som tillreds av rökt tofu, svamp, chili, vitlöksskott, sockerärtor och svarta bönor.
För den som föredrar mindre kryddad mat finns exempelvis Qing Hui Bai Ye bestående av den lena och möra baiyetofun, färsk shiitake, enokisvamp, ginkoonötter, paksoi och gojibär.

Desserterna förtjänar ett eget omnämnande. Den hemgjorda glassen ger oväntade smakupplevelser. Tre olika sorters glass som baseras på sojamjölk, kokosmjölk eller rismjölk är smaksatta med nötter, frukt, kaffe eller saké i mycket läckra kombinationer. Matbrigadens absoluta favorit är den sojamjölkbaserade varianten som smaksätts med pistasch, kardemumma och bergamott. Det är inga överord att beskriva den som himmelsk.

Även dryckerna håller sig till ett sparsmakat urval med god kvalitet och som passar väl till den smakrika maten. Fyra sorters röda och fyra vita viner samt alkoholfritt håller ett övre medelpris, 90-100 kr/glas och 350-390 kr/flaska. Kinesiskt öl finns för 60 kr/flaska och ett urval av veteöl, ljus och mörk lager samt alkoholfritt håller sig mellan 60-75 kr/flaska. För teälskaren finns ett fint utbud av svart, grönt, vitt, oolong och púer att välja mellan. Teerna, varav vissa är ekologiska, beskrivs noggrant i menyn med såväl smakinslag som ursprung. Samtliga teer kostar 85 kr. Kaffe av ekologiska kaffebönor är rostat och blandat av namngiven kaffehantverkare.

Eftersom restauranglokalen är ganska liten och bara har ett 30-tal platser är den oftast full och den som vill försäkra sig om en plats bör boka bord en eller ett par dagar i förväg. Bokning kan endast ske via telefon, inte genom e-post.

Matbrigadens sammanfattande bedömning av Lao Wai grundar sig på restaurangens matkoncept, som både visar respekt vid hantering av råvaror och för gästen som alltid får nytillredd mat – den något höga prisnivån kanske just beror på detta. Den sparsmakade hållningen ger inte utrymme för bristande kvalitet varken vad gäller mat eller dryck och de gediget välsmakande rätterna följer kinesisk vegetarisk tradition. Även serveringspersonalen är återhållsamt tillmötesgående och korrekt. Allt detta gör att Lao Wai tilldelas fyra drakar och är en restaurang som är väl värd en omväg!

Lao Wai
Luntmakargatan 74 Stockholm
Tel 08-673 78 00
http://laowai.se

Fler inlägg