Dokumentärfilm: Bulkland

Dokumentärfilmen Bulkland, skildrar de ekonomiska förändringarna i Yiwu, Kinas lågprismecka och staden som byggdes av lågprisvaruhus.

I “Bulkland” strävar migrantarbetare, fabriksägare och nattklubbsdansöser för sin del av kakan i en stad där allt kretsar kring partihandel med billigt skräp:

Yiwu: det råa, bultande hjärtat av ”Made in China”, där varje dag är en kamp.

I takt med att billiga varor har översvämmat världen har lågprisvaruhus växt fram och byggt det här nutida Klondike, som genom planetens längsta tågförbindelse når konsumenter i Västeuropa.

Från Yiwu skeppas varje dag tusentals containerlaster med saker som elektriska plasttomtar, öronbedövande vuvuzelor och kopior av det brittiska kungahusets förlovningsringar till hyllorna i dollar-stores från Sydney till Madrid.

I Yiwu samlas daglönare i tusental på en människomarknad och familjer tar hjälp av sina barn för att göra dragkedjorna som kan hamna på din fejkade kinesiska handväska. Men framgångsreceptet fungerar inte längre. Kinas levnadskostnader har ökat och dess armé av migrantarbetare kräver högre löner för att få pusslet att gå ihop.

Yiwus invånare står inför ett föränderligt Kina som försöker nå bortom den enkla massproduktionen som landets välstånd har byggts på.

Dokumentärfilmen Bulkland är producerad av Tobias Andersson Åkerblom & Daniel Whelan, i samarbete med Film Väst.

http://www.bulklandfilm.com/
https://www.facebook.com/yiwufilm/
https://itunes.apple.com/se/movie/bulkland/id1105273856
http://journeyman.tv/
http://www.imdb.com/title/tt5039856

Fler inlägg